01 december 2010 |
0
0

Ontluistering

torenspits ontluistering rvddWat een gedoe toch met al die patertjes die niet van de jongetjes af kunnen blijven. Op de lijst van geregistreerde seksuele misdrijven scoort bisdom Den Bosch het hoogst, meldde het BD. Bisschop Ter Schure betrokken bij een doofpotkwestie inzake herhaaldelijk seksueel misbruik, in 2003 afgekocht voor 16.000 euro? In alle ontsteltenis grijpt Tony van der Meulen zijn kans om de schichtige bisschop postuum genadeloos af te slachten. Zijn column moet Harm Schilder, die destijds door Ter Schure tot priester gewijd is, behoorlijk steken. Onze Tilburgse klokkenluider wil echter niet oordelen voordat de aanklacht nauwkeurig onderzocht is. Bij bisschop Gijsen was er immers ook niets aan de hand. Denkt Schilder, al maanden de risee bij Omroep Brabant, nou echt dat deze man voor zijn lol naar IJsland is vertrokken?

ggsimonisichhabesnichtgewusstVoor Mariska Orbán, hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad, die het onlangs nog voor de paus had opgenomen toen het over de (on)toelaatbaarheid van condooms ging, was het bericht over Ter Schure “precies wat we niet nodig hebben”. Iets soortgelijks moet bisschop Van Luyn ook gedacht hebben, die als klasgenoot van het slachtoffer al die tijd van het misbruik wist en zijn uiterste best heeft gedaan dit buiten de publiciteit te houden. Ik kan me voorstellen dat bisschop Hurkmans er even het zwijgen toe doet.
Denkt u nu ook: en Heusden? Hoe ging het hier met het misbruik, bij de fraters, op het juvenaat? Wie belt de commissie Deetman? Klinkt vanuit Mariënkroon straks wederom een: `Wir haben es nicht gewusst’?

Orbàn schreef dat het katholieke geloof “een doordacht en door eeuwen getoetst geloof” is. In mijn ogen is eerder het tegendeel waar, maar daar gaat het niet om. Hier worden –eindelijk!- enkele uitdragers van dit geloof voor hun bizarre ontucht ter verantwoording geroepen. Ik hoor de wanhoop van de weduwe die vanwege haar relatie met een gescheiden man geëxcommuniceerd werd, de boosheid van homoseksuele vrienden, voor wie in de kerk geen plaats meer was, en het stille verdriet van de pastor die vanwege zijn liefde voor een vrouw geen priester meer mocht zijn. De strengsten in de leer, onverdraagzaam naar allen die niet aan de eeuwenoude dogma’s voldoen, juist zij blijken schijnheilige wolven in schaapskleren En juist die schennis maakt de ontluistering compleet.

06-12-2010 (c) tekst: René van der Drift / Foto: Jacqueline_Filj / Cartoon: Woody#7

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee