01 december 2010 |
0
0

Gemeentegids

Beste samenstellers van de gemeentegids, graag wil ik van de gelegenheid gebruik maken om -in plaats van de antwoordcoupon achterin, want die is voor dit doel wat krap bemeten- langs deze weg enkele wijzigingen door te geven voor de volgende editie. In het redactionele stukje naast de inhoudsopgave heb ik namelijk gelezen dat het gemeentebestuur mijn suggesties zeer op prijs stelt.

Hoewel dat niet mijn gewoonte is, ga ik beginnen met een compliment. Die lof betreft het formaat van de gids: lekker handzaam, dus: houden zo. De overige vragen en opmerkingen zijn wat kritischer van aard.

Allereerst de voorkant, met volop ruimte voor een prachtige blikvanger en drie foto’s die de drie kernen op positieve wijze in beeld brengen. Waarom kiest u dan voor een kaal stuk stuifzand, dat net zo goed ergens op de Veluwe zou kunnen voorkomen? Het is toch geen Afrika-reisgids? En voor de drie andere foto’s kiest u twee keer voor de vesting en éénmaal voor Drunen(?). Wat is er mis met Vlijmen? Natuurlijk snap ik ook wel dat u daar echt geen foto van het Plein voor uitkiest, maar er is toch wel één fraai plaatje van Vlijmen te schieten? De checklist Denk Vooruit, waarmee de gids opent, lijkt me daarom prima geschikt om dit de volgende keer te voorkomen.

Na de kaartjes van de kernen en bijbehorende satellieten, die niet op alle plaatsen de actualiteit hebben kunnen bijbenen, volgt de gemeentelijke informatie. Waarom heeft de fotograaf onze politieke kopstukken steeds bij hetzelfde winterschilderij geportretteerd?

En wat bedoelt u bij de rubriek `Wat te doen bij’ met Afval? Gewoon scheiden, lijkt me. Toch? En bij Informatie zegt u dat u de inwoners wekelijks informeert in een huis-aan-huisblad. Is het niet handig als u even aangeeft welk blad u bedoelt?

Nog even iets over de foto’s. Waarom zijn er alleen foto’s van een gemeenteambtenaar gebruikt en niet van andere, professionele fotografen die onze gemeente rijk is? Om financiële redenen? Het zijn nu wel erg veel foto’s van gemeentelijke uitstapjes en privékiekjes geworden. Bij het voorwoord van onze burgemeester staat bovendien een foto van Willems die iemand een lintje heeft opgespeld, wat toch niets met dit voorwoord en deze gemeentegids van doen heeft? Jaarlijks worden in onze gemeente allerlei fotowedstrijden gehouden. Waarom gebruikt u de mooiste exemplaren van deze foto’s niet voor deze gids?

Bij de plaatsing van de foto’s is kennelijk ook iets misgegaan: ze lijken volstrekt willekeurig, mogelijk alleen vanwege hun omvang, in de gids terechtgekomen. Dat levert vreemde combinaties van beeld en tekst op. Bij Terminale zorg staat een foto van de Drunense weekmarkt en bij de Peuterspeelzalen een foto van de boomplantdag. De zangkoren worden opgeleukt met een foto van een slagwerkgroep, terwijl informatie over huwelijk en geregistreerd partnerschap wordt geïllustreerd met een foto van de milieustraat. Louter toeval of toch scheiden bij de bron?

Met bijna 150 pagina’s heeft de gids een forse omvang. De uitgever heeft zich weliswaar aangesloten bij de actie Bomen voor bomen, maar gezien het grote aantal herhalingen, vooral in de (e-mail)adressen, en de overbodige informatie had deze gids een stuk slanker kunnen blijven.

Wie benieuwd is naar de media, moet (vanwege hun klagerige content?) zoeken onder Weebladen en treft daar ook nog de Houdoe aan. Zou de redactie verzuimd hebben door te geven dat dit blad niet meer bestaat? Op dezelfde pagina staan verwijzingen naar de Koninklijke Marechaussee en VROM Regio Zuid, beide gevestigd in… Eindhoven! Hoe zijn die, en vele andere, in hemelsnaam in deze gids beland? Via de agenda van een van de wethouders? Uit de koppelverkoop van de acquisitie? Of gewoon vergeten weg te halen uit het bestand van een andere gids van City&Tourist Promotions? Ik houd het op het laatste. Een blik in het colofon lijkt mijn vermoeden te bevestigen: De Telefoongids BV.

20-12-2010 © Tekst René van der Drift

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee